top of page
Търсене
  • taniavoivodova

ПРЕОТКРИВАНЕ НА СИЛНИТЕ СТРАНИ – СПОСОБНОСТИ, КАЧЕСТВА, УМЕНИЯ, ПОТЕНЦИАЛ


Животът изглежда различен, когато преоткриеш и разгърнеш себе си!


Ценим и използваме ли силните си страни в характера?

Хората, които посещават кабинета ми, споделят своята болка, нужда, проблем, търсейки подкрепа, помощ, решение. Всеки един от тях е изключителна личност, която притежава индивидуални качества, умения и потенциал. Опитът ми показва, че част от тях не ги виждат, ценят и използват. Не обръщат внимание на своите ресурси, не забелязват възможностите, подценяват положителното в себе си и се фокусират върху недостатъците, грешките, неуспехите, провалите си. Понякога човек не открива своите силни страни, омаловажава ги, не ги зачита, не осъзнава, че ги има или просто е свикнал с тях и ги приема за даденост.

Силните страни присъстват във всички сфери на вашия живот и са ключов фактор на уникалната ви личност. Те се проявяват всекидневно, разкриват и отличават вашата същност. Те ви помагат да бъдете продуктивен, устойчив човек, да имате добри взаимоотношения с другите, да преодолявате препятствията в живота, да следвате мечтите и целите си, да разгърнете потенциала си. Отразяват „доброто” в човешката природа, ума, сърцето и душата. Силните страни засягат психическото, физическото, емоционалното, социалното и духовното ви състояние. Но за да ги използвате ефективно е важно да ги преоткриете, разпознаете и оцените.

Кои са силните страни на характера?

Силните страни на човешкия характер са ценени още в различните епохи от теолози, философи, религии и култури. Благодарение на института за изследване на характера VIA се популялизират и използват успешно в положителната промяна на личността. Класифицирани са 24 основни силни страни, които се обединяват в шест категории и въпреки, че са общи се отличават, за всеки от нас. Така наречените в Позитивната психология „добродетели” изразяват положителната същност на човека. Проявяваме ги индивидуално, уникално по собствен начин в различни комбинации спрямо ситуацията. Те са естествени, което ги прави лесни за използване, защото са наши и вече сме ги развили. Индивидуални и отличителни черти са основни за нашата личност, заслужаваща гордост и уважение. Те са стимулиращи и използвайки ги се чувстваме енергични, въодушевени и щастливи, защото изразяваме себе си и сме това, което искаме да бъдем.

VIA класификация на 24–те силни страни на характера обединени в 6–те основни характеристики на човека.

1. Мъдрост - креативност, любопитство, преценка/критично мислене, ученолюбие, перспектива. Това са силните страни на характера, които помагат на човек както да усвоява нови знания, така и да ги използва умело.

2. Кураж - смелост, упоритост, честност, жизнерадост. Те помагат в отстояване на волята и справяне с предизвикателствата и трудностите в живота.

3. Човечност – любов, доброта, социална интелигентност. Без тях човек трудно би могъл да изгради добри взаимоотношения с другите.

4. Справедливост - екипност, безпристрастност, лидерство. Силни страни, които помагат в груповото взаимодействие и в общността.

5. Сдържаност – Прошка, смирение, благоразумие, самоконтрол. Помагат в превъзмогването на гнева, агресията, арогантността, омразата.

6. Одухотвореност – Оценяване на красотата и съвършенството, благодарност, надежда, хумор, вяра. Това са силните страни, които помагат на хората да се свържат със света извън себе си, с природата, божественото, смисъла в живота.

С какво бих могла да ви помогна?

Това, в което вярвам и към което се придържам, е капацитетът, ресурсите, силните страни, потенциалът на човека. Това, което иска да бъде и това към което се стреми. Желанието да преодолее трудностите в живота си, да се промени в положителна посока, да живее пълноценен и щастлив живот, да бъде в хармония със себе си и близките. Много са случаите, в които наблюдавам, как несъзнателно човек проявява своите силни страни без да им обърне внимание, без да ги цени и зачита. Често това пречи на човека да бъде и да вярва в себе си, да следва целите и мечтите си, да е продуктивен, да се чувства пълноценен, да вижда положителното в другия, да се наслаждава на живота и изпитва повече позитивни емоции. Консултацията и терапията би могла да ви помогне:

- В изучаването, осъзнаването и отчитането на силните ви страни.

- В намирането и разпознаването на вашите силни страни.

- В забелязването и отчитането на силните страни на другите хора - в семейството, в работата, в междуличностните отношения, в обществото.

- В изследване на вашите силни страни: Защо са важни те за вас? Кога и как сте ги използвали? Защо да ги използвате? В случай, че ги използвате правилно какво бихте постигнали в бъдеще?

- Как бихте могли да преоткриете и събудите силните си страни, които не използвате сега?

- В балансираното им използване, вместо в прекалено или крайно.

- В нови умения и начини за тяхното използване.








168 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page